Notices
Series I Trouble Shooting This is the place to learn more about or discuss any issues you're having with your RX-8

Do I have a bad starter or is it something worse

Old 10-13-2009, 08:23 PM
  #1  
Registered
Thread Starter
iTrader: (3)
 
dezau's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Windermere, FL
Posts: 1,711
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Do I have a bad starter or is it something worse

so...

the car just died when i was about to park it, and... when i tried start cranking it again. it just doesn't start up anymore and it's making this high pitch note (like an aircraft stall horn)

but the thing is... it just doesn't even crank up. so i had to have my car towed from the restaurant back to my place.

i'm either taking the car to the dealer and make them figure out what the problem is, or if its a bad starter, i'm just gonna order it online and have it installed by my mechanic.
what should i do?

would this be related to my previous issues that i thought i fixed?
https://www.rx8club.com/series-i-tech-garage-22/weird-noise-full-throttle-183651/

thanks guys. i know i'm annoying, but it just freaks my out when i find out my 8 isn't running properly...
dezau is offline  
Old 10-13-2009, 08:53 PM
  #2  
Grasshopper
iTrader: (1)
 
Jon316G's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Streetsboro, OH
Posts: 6,779
Likes: 0
Received 12 Likes on 12 Posts
The high pitch noise is probably the air pump you're hearing.

When you turn the key does it attempt to start?
Have you checked the battery connections to verify they are tight?
Jon316G is offline  
Old 10-13-2009, 09:26 PM
  #3  
Registered
Thread Starter
iTrader: (3)
 
dezau's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Windermere, FL
Posts: 1,711
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
nah, it doesn't crank at all, it doesn't attempt to start, yea everything is tight, negative connection was a bit rusted, but everything was fine, radio, lights and stuff, just the engine's not cranking.

could this be a loose ignition coil? my mechanic broke one of the screw studs when he was installing the coils.
dezau is offline  
Old 10-13-2009, 09:34 PM
  #4  
Registered User
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 674
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
^^^^ weird man, this just happened to me, but I had the luck of being right next to an Advance Auto Parts, they did a whole system check and it was the battery, bought a new one and its all good now, the weird thing about it is that even though I had 0 CCA(according to their tester) I was still able to turn on the high beams and the AC on full blast and the radio, all at the same time.
khronus79 is offline  
Old 10-13-2009, 09:35 PM
  #5  
Grasshopper
iTrader: (1)
 
Jon316G's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Streetsboro, OH
Posts: 6,779
Likes: 0
Received 12 Likes on 12 Posts
Another thing that'll prevent your car from starting is the starter interlock switch.
Reach under your dash and towards the back-end of the clutch pedal you'll see the switch.
Do I have a bad starter or is it something worse-clutch-interlock-switch.jpg

Hold the shaft in with one hand and try to start the car with the other.

Last edited by Jon316G; 10-13-2009 at 11:30 PM.
Jon316G is offline  
Old 10-13-2009, 09:35 PM
  #6  
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Bronx (Throgs Neck), NY
Posts: 40
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Believe or not, it could be the battery and spark plugs, replace those two parts and watch how your car starts right up
Azam1030 is offline  
Old 10-13-2009, 09:38 PM
  #7  
Grasshopper
iTrader: (1)
 
Jon316G's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Streetsboro, OH
Posts: 6,779
Likes: 0
Received 12 Likes on 12 Posts
Like khronus79 mentioned above, it could also be the battery.
Take it to Advance Auto or Autozone and have them test it.
Jon316G is offline  
Old 10-13-2009, 10:09 PM
  #8  
Registered
Thread Starter
iTrader: (3)
 
dezau's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Windermere, FL
Posts: 1,711
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
but i just replaced this optima red like literally 2 months ago...
dezau is offline  
Old 10-13-2009, 10:52 PM
  #9  
Registered
Thread Starter
iTrader: (3)
 
dezau's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Windermere, FL
Posts: 1,711
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
sooooo u guys don't think it's the starter?
dezau is offline  
Old 10-13-2009, 11:39 PM
  #10  
Grasshopper
iTrader: (1)
 
Jon316G's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Streetsboro, OH
Posts: 6,779
Likes: 0
Received 12 Likes on 12 Posts
Did you check the starter interlock switch like I mentioned above?
Have you tested voltage to the starter?
Both the constant 12V from the battery and the voltage to the starter solenoid when the key is turned to the 'start' position?

But you originally mentioned the car just died, then wouldn't start.
Is it possible that the battery wasn't being recharged by the alternator?
Can you measure the voltage at the battery with the car running and then with it off?
Should be about 12.2V with the car off and 14.4V with it running.
Jon316G is offline  
Old 10-14-2009, 12:34 AM
  #11  
Registered
Thread Starter
iTrader: (3)
 
dezau's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Windermere, FL
Posts: 1,711
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
hm.... don't really have the equipment to do that... nways... i'm just gonna have it towed to the dealer tmr and see what happens
dezau is offline  
Old 10-14-2009, 01:18 PM
  #12  
Registered
Thread Starter
iTrader: (3)
 
dezau's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Windermere, FL
Posts: 1,711
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
so... i took it to the dealer today, the looked at it and said it's a very weird situation. they are gonna bring a regional tech or sth to look at it. i might need a new engine. any thoughts?
dezau is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
p8ntman442
Series I Tech Garage
3
09-22-2015 08:06 PM
neoksk
RX-8 Parts For Sale/Wanted
3
09-21-2015 12:31 PM
Von Walker
New Member Forum
1
09-13-2015 03:54 PM
Anthony Kevin
New Member Forum
1
09-07-2015 07:36 PM
WranglerFan
New Member Forum
0
09-05-2015 06:24 PM


Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: Do I have a bad starter or is it something worse


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.