Notices
Series I Trouble Shooting This is the place to learn more about or discuss any issues you're having with your RX-8

Little different hard start issue...

Old 08-28-2015, 07:54 AM
  #1  
D13
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 74
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Little different hard start issue...

2004 GT w/MT.


Starts and runs very well. 105K miles. Last compression check from dealer was within spec.


What is strange, is when doing a warm start, the engine cranks and cranks without firing until I release the key. The moment I release the key, it kicks over and lights right up. On the first try, every time. Let it turn for a sec, release the key, fire right up.


It almost seems like there isn't sufficient electrical power to both turn the starter and fire the engine. But that doesn't make a lot of sense.


Anyone else seen this type of behavior?
D13 is offline  
Old 08-28-2015, 08:01 AM
  #2  
The Blue Blur
iTrader: (3)
 
sonicsdaman's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Green Hill Zone Running in Loops
Posts: 1,289
Received 705 Likes on 543 Posts
Need more info, when was the last time you replace your ignition components? wires, plugs, and coils.
check the battery terminals and make sure they are nice and tight
check the alternator
how is the life of the catalytic converter does your car have a cat?
sonicsdaman is online now  
Old 08-28-2015, 08:06 AM
  #3  
Registered
 
jasonrxeight's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Omaha, NE
Posts: 3,487
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
What is very weird. Old sparkplugs and failing coils?
jasonrxeight is offline  
Old 08-28-2015, 11:19 AM
  #4  
WENTGERMAN
iTrader: (6)
 
shadycrew31's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Burbs,PA
Posts: 5,805
Likes: 0
Received 15 Likes on 12 Posts
Measure the current that your starter is pulling and see if its sufficient.
shadycrew31 is offline  
Old 08-28-2015, 11:53 AM
  #5  
D13
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 74
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Ignition components (all) - 1 year.
Cat - assume original (verified one is present)
Battery looks good - tight and clean.


Alternator test was in the "normal" range but on the low side. Was waiting to drop the dollars.


We see what the starter draw is.


Thanks.
D13 is offline  
Old 08-28-2015, 12:21 PM
  #6  
WENTGERMAN
iTrader: (6)
 
shadycrew31's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Burbs,PA
Posts: 5,805
Likes: 0
Received 15 Likes on 12 Posts
Another thing to check is the wires on the starter make sure they are tight and not corroded.
shadycrew31 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
poppinparker
Series I Trouble Shooting
0
08-10-2015 09:20 AM
Tyblat
Series I Tech Garage
9
08-06-2015 10:43 AM
harithac
New Member Forum
8
07-25-2015 04:21 PM
dbarber
Series I Trouble Shooting
14
07-25-2015 01:34 PM


Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: Little different hard start issue...


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.