Finally, display/head unit problem solutions - RX8Club.com



Series I Trouble Shooting This is the place to learn more about or discuss any issues you're having with your RX-8

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread
Old 12-21-2010, 01:41 AM   #1
Registered User
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
WI Finally, display/head unit problem solutions

I know that numerous people in RX8club have problems such as display going bad and center unit not working. I had a similar problem. My display was blank, and the faceplat and HVAC did not work. This happened when I tried to install ipod integration kit. I searched this forum for 3 months. However, I did not have any luck. But, tonigt, I finally solved my problem. So, I thought I should make a brief thread about this since there's nothing in the forum that gives solutions to the problems. So...............well, here is the solution to the problem discussed above.

Symptom-Blank display, Faceplate not working, HVAC not functioning except the fan speed.

Possible cause of the problem- Lose connection between the faceplate and cd/radio caused when you took out the headunit. Broken faceplate, or fried unit.

Diagnostic-First, try to control the CD/Radio using the steering wheel control.

If you are lucky enough to have cd in your head unit, eject the cd, and put it back. This will turn the radio/cd on. (Make sure that you do not take out the CD completely. Otherwise, you cannot put the CD back in since you faceplate is broken.) Then, turn the volume on, using the steering wheel control. You can hear the noise if your cd/radio is working.

If not,just get new CD/Radio because you probably fried it.

Once you did the step above, take out the head unit. you can pretty much follow the steps described in the video below.

Radio removal video:http://www.youtube.com/watch?v=sG77cRRaWPM

Then, separate the faceplate from the radio/cd. Examine and check if there is any plastic deformation/ damage on the circuit board of the faceplate. If you see deformation, order new faceplate.

For HVAC, if you fanspeed control was working then, your HVAC is probably fine. If not, follow the soldering/fixing process in DIY forum. If it still does not work, order one.

Solution to the problem
Now, you know what part of headunit is broken. Get the replacement for the damaged parts and follow the step below.

1.Remove the headunit from dash.

2.Take the faceplate off from the radio/CD

3. Bend the bracket of the frame of CD/radio toward where the connectors go. The brackets I'm refering to are ones where the screws that connect the faceplate and the radio go.

BEND only slightly. Seriously, these brackets should be made of Aluminum or something. They bend easily. Bend about 3 degrees. Most of the time, when you take out the head unit, you bend the bracket. Thus, when you put the head unit back on, there's a gap between the faceplate and CD/radio. That is why you expereince the problems mentioned in the beginning (Bad connection). Thus, by bending the bracket backward, you are making the gap disappear.

4. Now, here's where you should be really careful. Using some sort of flashlight, try to alight the connector of the faceplate to the pins of CD/radio.

This is very important since it's where all the problems stem from. Try to align them perfectly. Bad alignment causes faulty connections which will only power the headunit (ex. The headunit will only lit (still buttons not working) when you turn the light on your car).

5. Once the faceplate and the radio/CD are aligned, put the headunit back on, and see it this works. Most of the time it should work (at least, mine worked).


I wish i took some pictures. But, my phone was running out of juice so I couldn't. I know it's really hard to follow. But, at least you can give it a shot. SO..........

ANYWAY, GOOD LUCK!

*ALL THE WORK IS DONE AT YOUR OWN RISK. YOU ARE RESPONSIBLE FOR ALL THE WORK HERE. DON'T MAKE STUPID MISTAKE AND BLAME OTHER PEOPLE.*
jshin22 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2011, 09:08 PM   #2
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
[QUOTE=Rx8 supreame;3932531]Hi
Im having similar problem.....

At random i loose power to all buttons on audio system and fan ***** and fan speed, it flickers on and off some time stay and all functions will work as normal then just goes off....

Its a intermitting problem.... Ive checked all fuses and cables and connecters?????

When its goes on and off i hear small tick noise coming i think from drivers side???

Can anyone please help



Pleassssssse
H
Rx8 supreame is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2011, 09:15 PM   #3
I zoom therefore I am.
 
laythor's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: San Jose, CA
Posts: 4,916
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
did you follow the steps in the OP's post?
laythor is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2011, 09:23 PM   #4
I HATE SPEEDBUMPS!
 
monchie's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Las Vegas, NV
Posts: 8,549
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jshin22 - Thanks for that info.
monchie is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2011, 06:02 AM   #5
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Ops post please send me link
Rx8 supreame is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2011, 11:28 PM   #6
Registered
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 162
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
yeah my cd button is the only one not working, any ideas?
hocknscary87 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2012, 01:42 PM   #7
Registered
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks for the info! Will take the head unit out tomorrow and check.
simkolev is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2012, 04:38 PM   #8
Registered User
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Did any of you try this and get the display to work???
Sammie Kronlund is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2012, 12:22 AM   #9
Boosted Marine
 
USMC_Skip's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: CA
Posts: 74
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quick question, while doing this do you need to disconnect the battery or is leaving it connected when messing with this? I've got fan speed controls but no radio/display/hvac controls.
USMC_Skip is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2012, 02:25 PM   #10
Boosted Marine
 
USMC_Skip's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: CA
Posts: 74
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Nevermind, I did it without unplugging the battery last night, worked like a charm thanks!
USMC_Skip is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 11:53 AM   #11
Registered
 
Jdmmazda's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
My faceplate and display flickers for a bit then goes blank and sometimes my faceplate radio display and everything shuts down completely then it will power up again my guess was a loose connection but could it be those two connectors you were talking about that connect the faceplate to the stereo? I would like to fix this tomorrow if possible before I completely loose my mind!!
Jdmmazda is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 12:42 PM   #12
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I had this problem today after fixing my climate control issue .... cutting to the chase I just forgot to plug a wire back in duhh
Corey McCree is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2013, 11:27 AM   #13
Registered
 
Join Date: Jul 2008
Location: irving tx
Posts: 16
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
worked like a charm

thanks for the info, everything you said worked like a charm, and save me a a lot of $$$
drasticRx8 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2013, 11:05 AM   #14
Registered
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Anyone have pictures? Would be a little easier to follow. Much appreciated.
Load6794 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2013, 01:50 PM   #15
Registered
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Success!
Load6794 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 05:35 PM   #16
New Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I tried installing a similar Ipod/aux harness into the head unit earlier today. When i went to test it i had lost the display and controls for the radio like mentioned above. I tried starting the car to see if the display would come on for any random reason, and nothing. I let it sit for a few hours while at work and when i started messing with it again I realized I had never disconnected the battery before pulling the head unit. Thats where I knew I screwed up, so i tried starting the car and now I have power to accessories with the first key turn but it wont turn over or even attempt to start. I think it might be the ignition fuse under the hood but i cant seem to pull it out to inspect it. If anyone could shine some light on this issue id appreciate it.
rx8m477 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2016, 03:41 PM   #17
New Member
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 7
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
I took some pictures of the faceplate and the radio. I will see if I can take a picture of the gap between the faceplate and the head unit. I will also update the success or failure. Turns out that faceplate connects the screws are not able to set in. Faceplate plastic is cracked will need to repair the plastic, while installing the display and radio worked but I am sure the faceplate screws prevent the pins from setting correctly.
So I repaired all the cracks in the faceplate and some of the metal inserts were staying in place so I bonded those pieces to the faceplate also. I bent the tabs that connect the faceplate to the inserts and when I was done it worked, the display showed and it even fixed the air conditioner that was tied in.
This was a labor of love and i just wanted to thank you all for your posts that gave me the guidance to tackle this issue.
Now I need to install an AUX cable should have done this earlier but i first needed to know that the stereo was working and that the display was also working.

Last edited by sgudino; 04-21-2016 at 02:02 PM. Reason: Updating the work done
sgudino is offline   Reply With Quote
Old 12-24-2016, 02:00 PM   #18
Registered
 
Join Date: Dec 2015
Location: Port Saint Lucie, FL
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Quote:
Originally Posted by jshin22 View Post
Possible cause of the problem- Lose connection between the faceplate and cd/radio caused when you took out the headunit. Broken faceplate, or fried unit.

Score! Right on target!
Only thing to add... I blasted all connections with electronics cleaner from the autoparts stores... success.

Thanks!
Shawn
s-rx8 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2017, 05:19 PM   #19
The Scary Bald Guy......
 
Join Date: May 2009
Location: Outside Seattle WA
Posts: 65
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thank you so much, did the radio frame bending trick and now full center console is working again.
Scarslett is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2017, 06:11 PM   #20
The Scary Bald Guy......
 
Join Date: May 2009
Location: Outside Seattle WA
Posts: 65
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Damn disregard....problem came back....radio just keeps turning on and off, even with the keys out. No hvac controls and display just stay on what it was when it started. Pulled room fuse to stop everything so i can at least drive it for now
Scarslett is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2017, 03:10 PM   #21
wtb F/I
 
RX-Hawk's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Germany
Posts: 198
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Anyone have the part number for the faceplate with the connectors?


RX-Hawk is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I dont know whats wrong with my manual rx8 ed0128 New Member Forum 7 09-09-2015 04:50 PM
New RX8 owner looking forward to days to come LMURailsplitter02 New Member Forum 1 09-06-2015 10:56 PM
Audio System Woes mattymack New Member Forum 2 09-06-2015 10:33 PM
Clutch overheating? Kim Jong Illest Series I Trouble Shooting 3 09-04-2015 04:27 PM


Tags
broken, bu, center, club, connection, display, faceplate, head, headuint, light, loose, rx8, stereo, unit, works

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 09:16 AM.


All content Copyright 2017 by Internet Brands, Inc.