Notices
New Member Forum A place for new members to get their feet wet

Rx8 idles fine, will not push out power

Old 03-16-2019, 04:15 PM
  #1  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: South Carolina
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Rx8 idles fine, will not push out power

i have a 2004 rx8 automatic. It idles fine now that I cut the catalytic converter (before it would keep turning off) ,but it still will not push out power. I canít get it to drive unless I put it in reverse first. It wonít go over a few mph, but it will rev and idle all day. I checked the mass air flow sensor, that checked out, changed the fuel injector resistor, it has all new spark plugs and coils. The computer popped up the codes for the ssv and the vapor canister purge solenoid. Changed both of those. Still having issues. Anyone know whatís wrong?
Bmfiorenza is offline  
Old 03-16-2019, 04:59 PM
  #2  
Registered
 
Join Date: Mar 2019
Location: SoCal
Posts: 27
Received 1 Like on 1 Post
I donít know much but..

Sounds like itís in limp mode to me, then again Iím sure Loki or jnxi will chime in later and tell you what to do.
Best of luck man.
40th8Jake is offline  
Old 03-16-2019, 05:38 PM
  #3  
Chief Meteobraptologist
iTrader: (1)
 
Loki's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Montreal
Posts: 4,591
Received 296 Likes on 264 Posts
What happens when you try to go? Is it revving high but moving slowly or is it not responding to you pressing the gas, or it goes up to a certain rpm and then stops?
^^ Definitely sounds like limp mode, which would point to an OMP problem. It will rev fine in neutral, as you say, but not go above 3k in any gear.

Did the repairs you performed make the codes go away? are there any other codes?
Loki is offline  
Old 03-16-2019, 05:47 PM
  #4  
转子之魂
 
UnknownJinX's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Victoria, BC
Posts: 2,175
Received 317 Likes on 291 Posts
But OMP malfunction would be indicated, yes?

I am thinking maybe the transmission as well, seeing you can't get into D without stopping the shifter at R first.
UnknownJinX is offline  
Old 03-16-2019, 09:26 PM
  #5  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: South Carolina
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by UnknownJinX View Post
But OMP malfunction would be indicated, yes?

I am thinking maybe the transmission as well, seeing you can't get into D without stopping the shifter at R first.
it goes into gear it just wonít move. What is OMP? Iím kind of new to the whole rotary engine thing.
Bmfiorenza is offline  
Old 03-16-2019, 09:31 PM
  #6  
New Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2019
Location: South Carolina
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Loki View Post
What happens when you try to go? Is it revving high but moving slowly or is it not responding to you pressing the gas, or it goes up to a certain rpm and then stops?
^^ Definitely sounds like limp mode, which would point to an OMP problem. It will rev fine in neutral, as you say, but not go above 3k in any gear.

Did the repairs you performed make the codes go away? are there any other codes?
not responding when I press the gas. It still Revs up to 7k rpm in park. When it does move itís only like 3 mph. I never hooked the computer back up to it after the repairs it just stayed in the same condition... say it is in limp mode, how could I get it out? And I could add a video of what itís doing to the thread tomorrow
Bmfiorenza is offline  
Old 03-16-2019, 09:47 PM
  #7  
转子之魂
 
UnknownJinX's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: Victoria, BC
Posts: 2,175
Received 317 Likes on 291 Posts
Originally Posted by Bmfiorenza View Post
it goes into gear it just wonít move. What is OMP? Iím kind of new to the whole rotary engine thing.
You need to learn about rotaries then. Click on the links in my signature.

Oil Metering Pump injects oil into the engine to lubricate the apex seals. Yes our engines burn oil by design. Make sure you check your oil every other time you get gas.

If the ECU detects a problem with the system then it goes into limp mode to protect the engine.

Has the transmission been maintained before?
UnknownJinX is offline  
Old 03-17-2019, 12:04 AM
  #8  
Chief Meteobraptologist
iTrader: (1)
 
Loki's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Montreal
Posts: 4,591
Received 296 Likes on 264 Posts
This sounds like a transmission problem perhaps. You say it's in gear but won't move? Has the trans run out of fluid?

What if you manually shift into a higher gear, does it make any difference?

To be honest this sounds like a bigger problem than you + the internet can figure out effectively. Do you have a reliable Mazda dealer near?
Loki is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Arsenic1122
New Member Forum
4
01-05-2018 11:23 AM
Harlan
Series I Trouble Shooting
12
05-29-2017 03:35 PM
harithac
New Member Forum
3
08-23-2016 10:43 AM
venomousrotors
New Member Forum
2
06-15-2015 07:39 AM
offdaheeze
General Automotive
0
08-03-2004 06:20 AM


Thread Tools
Search this Thread
Rate This Thread
Rate This Thread:
You have already rated this thread Rating: Thread Rating: 0 votes,  average.

Quick Reply: Rx8 idles fine, will not push out power


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.