RX8Club.com
Register Photo Gallery FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read RX8 Live!Used CarsVendor Directory

Go Back   RX8Club.com > General Topics > RX-8 Discussion
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Welcome to RX8Club.com!
Welcome to RX8Club.com,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join RX8Club.com today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
Old 06-08-2010, 11:22 AM   #1
Registered User
 
Trader Score: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
RX8 idling vibration

My 2005 RX8 tends to vibrate when I'm in Drive at an idle. Seems to be worse when cold. Anyone have thoughts?
This ad is not displayed to registered and logged-in members.
Register your free account today and become a member on RX8Club.com!
janwillem is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 11:50 AM   #2
meh.
 
deadphoenix52's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Oct 2006
Location: fwb, fl
Posts: 1,660
http://www.finishlineperformance.com...01-09-2062.pdf
__________________
Photobucket
2005 RX-8 // 1981 RX-7 GSL
deadphoenix52 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 12:48 PM   #3
Registered
 
tcole6's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: NJ
Posts: 316
I have an MT that after driving for awhile and fully warmed up has a little vibration when resting at a stop light. Nothing more than some other vehicles I have owned (like an older LX 5.0 I had), which I attribute to a little bit of a low idle setting.

The car runs absolutely beautifully and never stalls or anything. Is this anything I should be concerned about? If it were a pissed-in car (get it) I would probably not give it a second thought...

Thanks.
tcole6 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 12:53 PM   #4
I zoom therefore I am.
 
laythor's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: San Jose, CA
Posts: 4,948
Send a message via AIM to laythor
never hurts to check all the things that can cause it

1. motor mounts
2. plugs
3. wires
4. coils
5. maf sensor
6. filter

Most things you can check yourself and or clean/replace.
__________________
My VB garage
laythor is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 01:00 PM   #5
Registered
 
tcole6's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Apr 2010
Location: NJ
Posts: 316
Thanks for the advice. I think the mounts are okay, the car shifts clean and I don't notice any unusual movement under heavy acceleration.

I have questions about the coils as I've read that mentioned often on the forums. What kind of early warning signs should I be looking for on the coils? I hate to just replace them because my car has 20,000. But I would hate more to be roadside....
tcole6 is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 01:10 PM   #6
Registered
 
RX8Lovah's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: Fort Meade, MD
Posts: 262
Send a message via Yahoo to RX8Lovah
our rx8 also has a rough idle. the Shifter stick vibrates like crazy. but the vibration stops when going.
__________________
2009 Rx8 R3 Aurora Blue
2004 Velocity red mica 6mt rx8 GT - Sold



RX8Lovah is offline   Reply With Quote
Old 06-08-2010, 01:12 PM   #7
I zoom therefore I am.
 
laythor's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: San Jose, CA
Posts: 4,948
Send a message via AIM to laythor
Quote:
Originally Posted by tcole6 View Post
Thanks for the advice. I think the mounts are okay, the car shifts clean and I don't notice any unusual movement under heavy acceleration.

I have questions about the coils as I've read that mentioned often on the forums. What kind of early warning signs should I be looking for on the coils? I hate to just replace them because my car has 20,000. But I would hate more to be roadside....
http://www.finishlineperformance.com...16-07-1793.pdf
__________________
My VB garage
laythor is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 12:36 PM   #8
LikeThunda
 
Trader Score: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: South bay =D
Posts: 66
i just replaced my Coilpacks, Wires, and Sparkplugs... and MotorMounts....

my car started to vibrate at idle a little....the shifter shakes aswell....

while removing the intake assembly...i broke the plastic tube that goes into top part where you put in the oil?? could this cause an unsteady idle???

i tried to plug them but didnt feel a difference..
Faria is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 12:50 PM   #9
2006 WB AT
 
Bigbacon's Avatar
 
Trader Score: (4)
Join Date: Apr 2009
Location: NOVA
Posts: 1,596
Send a message via AIM to Bigbacon
does it get A LOT worse when the AC is on?
__________________
2006 WB GT AT
Beat Rush Trunk Bar,TC Sportsline under brace,K&N filter, PT Sways, MS Springs
Everyone just needs to learn to the taste the slow, and love it.
Bigbacon is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 12:53 PM   #10
LikeThunda
 
Trader Score: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: South bay =D
Posts: 66
i cant say..I Just put in a MishiMOtor Radiator....and i didnt put back my AC//// so... no need to turn it on..
Faria is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 12:54 PM   #11
In the pipe five by five.
 
Bullitt's Avatar
 
Trader Score: (7)
Join Date: Oct 2009
Location: Causeway Tollbooth
Posts: 947
Send a message via AIM to Bullitt
So white spots DON'T indicate a bad coil? Hmm. Well, mine shakes some now after putting in new plugs/coils.
__________________

KaleCo lowering kit, ejector seat, mud flaps, blacked-out key fob badge, ice scraper with hand warmer, amber corners, Tein sticker, condensation catch can, timing belt buckle, fuzzy dice

Quote:
Originally Posted by Easy_E1 View Post
You will get no duck.
Bullitt is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 12:55 PM   #12
True love is blue x2
 
xun4gvn4everx's Avatar
 
Trader Score: (2)
Join Date: Dec 2008
Location: Future
Posts: 3,537
Quote:
Originally Posted by tcole6 View Post
Thanks for the advice. I think the mounts are okay, the car shifts clean and I don't notice any unusual movement under heavy acceleration.

I have questions about the coils as I've read that mentioned often on the forums. What kind of early warning signs should I be looking for on the coils? I hate to just replace them because my car has 20,000. But I would hate more to be roadside....
OEM coils are good up to 30k miles, so it is getting close for you to change them. Without looking at your car in person, the symptoms you describe could be due to your coils, plugs, and wires in need of changing.
__________________
Quote:
Originally Posted by WinningRX8Chick View Post
Oh I go down..I play with *****.
Get in, sit down, shut up, and hold on!!

The RX-8 is like cocaine. It is addictive as hell, will run you broke, and your wife will leave you unless she is an addict too.
xun4gvn4everx is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 12:57 PM   #13
LikeThunda
 
Trader Score: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: South bay =D
Posts: 66
my car started misfiring really bad.... so i just replaced everything..plugs coils wires.....it runs smooth now..except for that vibration at Idle.....


hmmmm
Faria is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 01:41 PM   #14
2006 WB AT
 
Bigbacon's Avatar
 
Trader Score: (4)
Join Date: Apr 2009
Location: NOVA
Posts: 1,596
Send a message via AIM to Bigbacon
does it get worse then if the fan comes on or if you turn on the fan?
__________________
2006 WB GT AT
Beat Rush Trunk Bar,TC Sportsline under brace,K&N filter, PT Sways, MS Springs
Everyone just needs to learn to the taste the slow, and love it.
Bigbacon is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 01:42 PM   #15
LikeThunda
 
Trader Score: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: South bay =D
Posts: 66
nah,, i dont think its a Alternator issue,, possibly a battery/ground issue?? since it was sitting for so long...
Faria is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 01:54 PM   #16
Registered User
 
Trader Score: (2)
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,325
Quote:
Originally Posted by tcole6 View Post
Thanks for the advice. I think the mounts are okay, the car shifts clean and I don't notice any unusual movement under heavy acceleration.

I have questions about the coils as I've read that mentioned often on the forums. What kind of early warning signs should I be looking for on the coils? I hate to just replace them because my car has 20,000. But I would hate more to be roadside....
What makes you assume the mounts are ok? Did you have them inspected by the dealer or someone familiar with the 8? It could be the coils or plugs as mentioned. However, in most instances it apears to be engine mounts. My car had a shimmy to it. Vibration was worse at idle. Replaced my mounts and the issue is gone.
terch1 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 02:52 PM   #17
Zoom Zoom Addict
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2010
Location: Texas Hill County
Posts: 456
Is your window fluid tank black or clear? If it's black (they mad a set of fixes middle of 05 production run).. your mounts are probably cooked / shot. There is an upgraded mount for pass side that fixes a material defect (mazda slipped by another re $$$ call).

Last edited by VashGS; 07-28-2010 at 02:57 PM.
VashGS is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 02:56 PM   #18
Surf Hard, Drive Hard
 
Mazurfer's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Feb 2007
Location: Indialantic, Florida
Posts: 7,829
"Is your window fluid tank black or clear? If it's black (they mad a sex of fixes middle of 05 production run)."

Say.........WUT?


Click the image to open in full size.


Did you mean"they made a set of fixes"?


But I do agree...........I'd go after the passenger side mount first above all else!
__________________


05 TiGray, 6MT...GT.
Mods..........too many to list, so.......
View my garage

Last edited by Mazurfer; 07-28-2010 at 03:02 PM.
Mazurfer is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 02:57 PM   #19
Zoom Zoom Addict
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2010
Location: Texas Hill County
Posts: 456
lol typo SET..

I don't know exacly when the newer mount part started going into production.
VashGS is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 03:17 PM   #20
Vtak just kicked in yo!!
 
Renesis07's Avatar
 
Trader Score: (1)
Join Date: Jun 2007
Location: Lake County IL
Posts: 4,090
all RX8s Ive been in seem to idle rough, I was convinced my motor mounts were toasted, but after doing my subframe replacement and checking them, they looks perfect (yes perfect after 80K miles, I was shocked too!).

Some seafoam and new coils should smooth it out a tad. But so far Ive been in ONE single RX8 that didnt have harsh vibrations. The other billion Ive been in were rattle ****** just like mine.
__________________
SOLD 2004 RX8 Grand Touring
K&N Typhoon V2 - Rotary Performance Gutted Cat (Midpipe) - 350Z Carbon Fiber Duct - TEIN Stechs - Tint - Tinted Fogs - Debadged - Black Painted Trunk - Greddy Shift **** - Footwell Lights - Painted Interior Trim - JL/Rockford Fosgate Audio-MSD Dashhawk 81,XXX miles - Orig Engine (5W-20 User)
Replacement- 2011 Black Honda Civic Si Coupe
Renesis07 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 03:43 PM   #21
GoodBox MotorSports
 
Easy_E1's Avatar
 
Trader Score: (2)
Join Date: Sep 2005
Location: Bellevue WA
Posts: 7,705
manchowder31 GoodBox_MotorSports
Send a message via Skype™ to Easy_E1
Engine mounts.
Easy_E1 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 04:20 PM   #22
幹他媽!
 
Detrich's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Mar 2005
Location: San Gabriel Valley, CA
Posts: 2,075
my engine idles and makes a "lapping noise" like a swoosh swoosh swoosh swoosh. took it to the stealership and they couldn't reproduce it- since it happens intermittently. i have 10k miles on my car.

i this point, i guess i will will deal with it at the next oil change- maybe go somewhere else. mazda dealerships suck and can't do anything except scratch up my car every time i bring it in for service. or, maybe i'll upgrade to something else altogether. will see...
__________________
2005 Mazda RX-8: GMT 6-Speed: Brilliant Black: Black/ Red Leather: Rotary Accent: Rear Wing Spoiler: Navigation System: 6-Disc/ Cassette: Spare. [5/2005]
1999 BMW 323i: MT 5-Speed i6: Orient Blue: Gray Leather: Premium Package: 10-Speaker HK 6-Disc/ Cassette: Moon-Roof: Fog-Lights: 16" Alloys. [9/1998]
View My Virtual Garage

Detrich is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 11:10 PM   #23
I drive at Red Line.
 
DocBeech's Avatar
 
Trader Score: (1)
Join Date: Jul 2010
Location: Dallas, TX
Posts: 2,137
are you sure its abnormal? The rx8 is direct connect into the transmission, where as other cars have linkage. Some vibration is normal in the shifter since your directly connected to the driver shaft and engine with no linkage or assembly in between.
__________________
HM3(FMF)"Fleet Marine Force"
(Celer, Silens, Mortalis) 3rd Recon 2004-2009
What You should Do first: http://www.rx8club.com/showthread.php?t=202548
Photo Albums(Mods, To Do, Club Meets: http://s151.photobucket.com/home/docbeech/allalbums
DocBeech is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 11:37 PM   #24
Registered
 
jasonrxeight's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Jan 2010
Location: Omaha, NE
Posts: 3,413
my mirrors and gear **** vibrate abit.
__________________
09+ Racing Beat oil cooler screen install

2009 Mazda RX-8 R3
2013 Toyota FJ Cruiser
2014 Ducati Monster 696
jasonrxeight is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 11:45 PM   #25
I drive at Red Line.
 
DocBeech's Avatar
 
Trader Score: (1)
Join Date: Jul 2010
Location: Dallas, TX
Posts: 2,137
Thats because you live way up north where all the roads are heaved from your freezing weather:P
__________________
HM3(FMF)"Fleet Marine Force"
(Celer, Silens, Mortalis) 3rd Recon 2004-2009
What You should Do first: http://www.rx8club.com/showthread.php?t=202548
Photo Albums(Mods, To Do, Club Meets: http://s151.photobucket.com/home/docbeech/allalbums
DocBeech is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2010, 11:45 PM
RX8Club
Mazda RX8




Paid Advertisement


 
 
 
Reply

Tags
changing, drive, idle, knob, mazda, rough, rx8, shift, shifter, stick, transmission, vibrate, vibrates, vibrating, vibration, vibrations, vivrates

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RX8 Vibration issues zeblien Series I Trouble Shooting 18 07-24-2012 04:36 PM
2004 rx8 is idling badly..need help.. Xander Series I Trouble Shooting 13 09-19-2008 11:31 PM
Vibration on my Rx8 4AT blackgt Far East/Asia 30 10-10-2007 11:33 PM
idle RPM is constant but I feel some slight vibration when idling brillo Series I Tech Garage 16 05-08-2006 04:36 PM
rx8 auto vibration rayshaw23 Far East/Asia 33 03-11-2006 04:57 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
All content Copyright 2007 by Internet Brands, Inc.
Emails Backup